2016. november 21., hétfő

Lakást veszek / vettem egy társasházban! Mit kell tudnom?


Először is, gratulálok, hogy eljutott idáig! Akár megkötötte már a szerződést, akár nem, kérem, olvassa el ezt a bejegyzést! (Ha már aláírta az adás-vételi szerződést, akkor is fontolja meg a javaslatokat!)



Ahhoz, hogy vásároljon egy ingatlant, szüksége lesz egy ügyvédre, ő mindenben tud Önnek segíteni. Az ügyvédet - legjobb esetben - Ön, mint vásárló bízza meg, Ön fizeti a díját, cserébe az ügyvéd az Ön érdekeit védi (és nem az eladóét, és nem az ingatlanértékesítőét). Most nem az ügyvéd munkájának bemutatása a célom, hanem néhány olyan társasházzal kapcsolatos dolog felsorolása, amellyel kevesen foglalkoznak, pedig nagyon fontos lehet a későbbiekben. Bár nagyon sokan sietnek, kapkodnak, nehogy lemaradjanak a kiválasztott lakásról, az alapvető körültekintést azonban sose felejtse el, saját magának lesz hálás a későbbiekben!

Először is, ha Önnek tényleg tetszik az adott lakás, kérem, ne sajnálja rá az időt és energiát, hogy felvegye a kapcsolatot a közös képviselővel, illetve a szomszédokkal!
A legjobb esetben, a jól felkészült eladó fel tudja mutatni Önnek a tulajdoni lapot (ezt nyilván az Ön ügyvédje is lekéri), az ingatlan legfontosabb dokumentumait. Ha nem, ezeket a közös képviselőtől kérje!

A közös képviselő elérhetőségei általában megtalálhatók a társasház bejárata körül. Hívja fel, és érdeklődjön az iránt, hogy az Ön által kiválasztott lakás közös költsége valóban mekkora, mit tartalmaz a közös költség, van-e hátraléka az eladónak (ezt akkor sem árt leellenőrizni, ha látott nullás igazolást). Van-e Szervezeti-Működési Szabályzata a társasháznak? Vannak-e az ingatlanra vonatkozó érdekes kikötések az SZMSZ-ben (állattartásra vonatkozóan, lakás-kiadásra vonatkozóan)? Milyen a társasház műszaki állapota? Van-e megtakarított pénze a társasháznak (lakástakarékpénztári vagy bármilyen más megtakarítási formában)? Ha szükség van rá, vannak-e felújítási elképzelések? Mi várható a következő 3-5-10 éven belül? Hányan vannak a nem fizető tulajdonosok? (Itt az arányokat érdemes megfigyelni) Amennyiben megvásárolja az ingatlant, feltétlenül kérjen igazolást a közös költség egyenlegekről (és ne nyugodjon meg addig, amíg a kezében nem tartja azt!). Kérhet Alapító Okiratot, SZMSZ-t, Alaprajzot (másolatokat).

A szomszédokhoz is érdemes bekopogni. Milyen a társasház? Milyen itt lakni? Milyenek a lakók? Van-e problémás lakó? (És nyilván annak kivédésére, hogy ne az egy problémás lakót találja meg, érdemes legalább 2 szomszédot megkérdezni…) Milyen a közös képviselő? Ha szükség es, mikor volt/van/lesz felújítás a házban? Mikor volt utoljára közgyűlés? Van-e rendszeresen közgyűlés? Szoktak-e kimutatásokat (egyenlegközlőket) kapni a tulajdonosok?

Kezdjen el gyanakodni, ha a fentebb vázolt kérdésekre furcsa válaszokat kap. Például, nincs még SZMSZ, nincs a társasháznak semmilyen megtakarítása – de súlyos műszaki problémái vannak, jelentős mértékű a közös költség hátralék, nem volt 2 (vagy több) éve közgyűlés, nincsenek kimutatások, stb. Ha kétségei vannak, feltétlenül beszélje meg azokat ügyvéddel, műszaki szakemberrel, társasházkezelővel, illetve értékelje újra az ingatlan értékét, árát! Az ingatlan - problémás körülményekkel - attól még lehet jó, csak árazza be a körülményeket is.

Nem árt, ha az adott ingatlan környékét személyesen, élőben térképezi fel. Egy-egy reggeli, napközbeni, késő esti séta sok mindenre deríthet fényt (azon kívül, hogy mi van a környéken, ilyenkor szokott kiderülni, hogy a szomszéd kávézó inkább éjfélig nyitva tartó kocsma – főleg a meleg évszakokban, az utcai közvilágítás épp a lakásba világít be, van egy vasúti sín a környéken, és az élelmiszerboltban hajnalban hangos árurakodás van). Nem baj, ha nem csak akkor nézi meg a lakást, amikor az ingatlanos/tulajdonos Önt odahívja. Ha tudja egyébként, hogy konkrétan hol szeretne lakást venni (térképen), a területet előzőleg is bejárhatja: a séták jót tesznekJ
Még néhány javaslat, (főleg) ha régi épületről, vagy (erősen) felújítandó lakásról van szó: nem árt, ha adott esetben műszaki ismeretekkel rendelkező, és/vagy építész szakember is látja az ingatlant, vásárlás előtt. De tényleg! Akkor is, ha a vásárló kisebb-közepes-nagy felújításra számít, súlyos nagyságrendekbe kerülhet egy-egy nem várt födémjavítás, újraparkettázás, nyílászáró-csere, stb.Ha furcsaságokat lát, fényképezzen, kérdezzen szakértőt! (Ha nem tud szakértőt, vegye fel velem a kapcsolatot, tudok ajánlani, Budapesten.)

És nem utolsó sorban, az első lakásukat vásárlóknak, fiataloknak, a félreértések elkerülése végett: a társasházakban a közös költséget fizetni kötelező (törvény mondja ki). A közös költséget akkor is be kell fizetni, ha nincs (rendes) közös képviselet, ha nem tájékoztattak róla, ha nem ismert a mérték, ha elfogyott a havi büdzsé. (!) A tulajdonosnak kötelezettségei is vannak, és jogai is, és a kettő egymással egyidejűleg létezik!

Sok sikert!