2016. október 4., kedd

A közös képviselő, társasházkezelő kiválasztásáról: a jogi háttér



(A bejegyzés elsősorban társasházi tulajdonosoknak szól)


„1. § Az üzletszerű a) társasházkezelő vagy ingatlankezelő, […]tevékenység […] végzéséhez szükséges […] bejelentést […] a […] 217/2009. (X.2.) Korm. rendeletben meghatározott ingatlanvállalkozás-felügyeleti hatóságnál […]kell benyújtani.”
Ez tehát azt jelenti, hogy aki nem ingyen üzletszerűen végzi a társasházkezelő tevékenységet, annak regisztrálnia kell az ingatlanvállalkozás-felügyeleti hatóságnál (Kormányhivatalnál).
Ennél a témánál el lehet gondolkodni azon, hogy valaki társasházkezelést végez-e, avagy pedig közös képviseleti feladatokat lát el – erről majd egy külön bejegyzésben fogok írni. Egyelőre talán elég az is, hogy a társasházkezelés több fajta tevékenységet takar, mint a közös képviselet. Ha az Önök társasháza új - külsős - közös képviselőt keres, Önöknek valószínűleg társasházkezelő szakembert vagy céget érdemes választaniuk.
Ha valaki akár „csak” közös képviselői feladatokat lát el, akár társasházkezelést végez, a társasházi törvény előírásait mindenképpen be kell tartani.

Egyszerűen összefoglalva, akárki nem lehet társasházkezelő, a társasházkezelőknek is van egy nyilvános jegyzékük, ahová regisztrálni kell, több okirat felmutatásával (erkölcsi bizonyítvány, nemleges köztartozást igazoló iratok – mint például NAV nullás igazolás,bizonyítvány a társasházkezelő képzésről). (Vagy pedig, ha cég a társasházkezelő, és nem magánszemély, akkor a cégen belül kell valakinek rendelkeznie bizonyítvánnyal.)

Hol lehet ellenőrizni a közös képviselőt, társasházkezelőt?
Elég nehéz megtalálni azt az adatbázist, amely a regisztrált társasházkezelő/közös képviselettel foglalkozó cégeket és magánszemélyeket sorolja fel. Ha a társasház új társasházkezelőt választ, ne habozzanak, nyugodtan ellenőrizzék az illetőt a Kormányhivatal honlapján! [frissítve: 2018.04.10.]
További hasznos információkat ITT olvashat. 

A jogszabályi feltételek mellett természetesen vannak további szempontok – minden társasháznak a saját igényei alapján érdemes szolgáltatót választania.